För att inte förlora odlingar vid eventuella frostnätter eller för att övervintra känsliga växter kan det vara nödvändigt att ha någon form av värmekälla i ett växthus. Det finns flera olika alternativ och vilket som passar bäst beror till stor del på hur behovet ser ut. Nedan följer 4 olika förslag på hur du kan värma växthus – både med och utan el.
Värma växthus med värmefläkt
Ett vanligt och populärt sätt att värma växthus är att använda sig av en värmefläkt. Det finns flera modeller avsedda att använda i just en sådan miljö och dom är dessutom väldigt effektiva.
För att ha koll på temperaturen kan det vara smart att koppla fläkten till en termostat – både för att inte riskera att det blir för varmt samt för att inte glömma att slå på värmen under förrädiska frostnätter.
Kamin eller eldstad
Att installera en kamin eller eldstad för att värma växthus är någon som tycks bli alltmer populärt – kanske främst i växthus som även används som en form av uterum. Det ger en otrolig mysfaktor samtidigt som det värmer bra. Olika typer av kaminer värmer olika bra – en modell i till exempel täljsten eller gjutjärn håller värmen i flera timmar efter att elden brunnit ut, till skillnad från exempelvis en öppen spis.
Nackdelarna är att det kräver både tid och jobb – eld bör aldrig lämnas utan uppsikt och det kanske inte är så roligt att sitta ute i ett kallt växthus under vintern bara för att hålla liv i växterna. Se vidare om orangeri med kamin här.
Gasolkamin som värmekälla i växthus
En gasolkamin för uterum är ett bra alternativ för att värma växthus om det inte finns någon framdragen el. Likt en eld bör den dock inte lämnas utan uppsikt, vilket gör att det kräver en del tid. I övrigt är en gasolkamin enkel att starta vid behov och den värmer dessutom upp ganska stora ytor relativt fort. Är det riktigt kallt ute är det dock inte troligt att värmen kommer hålla sig särskilt länge.
Infravärme för växthus
Ett annat alternativ för att värma växthus är att använda infravärme och här finns många olika modeller att välja bland, till exempel:
- Fristående
- Väggmonterade
- Takmonterade
Genom att koppla värmaren till en timer så finns möjlighet att hålla en relativt jämn temperatur i växthuset även när utomhustemperaturen faller. Det kan dock krävas en del försök och experimenterande för att veta hur länge och hur ofta värmaren behöver vara i gång för att hålla en optimal temperatur.
Varför uppvärmning av växthus?
Vilket alternativ som är bäst för att värma växthus beror på hur behovet ser ut och vad syftet är. Gäller det ett växthus som främst används som ett uterum att sitta i, snarare än till odling, kan en eldstad eller gasolkamin fungera utmärkt. Är syftet däremot att hålla en lagom temperatur för att odlingar och växter ska trivas behövs något mer tillförlitligt – till exempel en värmefläkt med termostat.
Förutom ovan nämnda finns även andra alternativ, bland annat vattenburna system, men att installera ett sådant i ett redan befintligt växthus kräver mycket jobb. Det kan dock vara ett bra alternativ för den som ska bygga nytt och som har stora ambitioner med sina odlingar.