När det är dags att byta stammarna i en fastighet kan det ibland uppstå en diskussion om vem som egentligen ska stå för kostnaden. Så vem betalar egentligen för ett stambyte i Stockholm? Detta är en viktig fråga som vi kommer att diskutera i denna artikel.
Detta kommer vi göra genom att beröra:
- vad denna underhållsåtgärd egentligen innebär
- ägarens ansvar vid ett byte av stammarna
- vad som gäller för hyresrätter.
Vad innebär denna underhållsåtgärd?
Ett stambyte i Stockholm kallas det när rören och ledningarna för vatten och avlopp byts ut i en av huvudstadens fastigheter. Detta är ofta en nödvändig underhållsåtgärd som behöver utföras med ett visst antal års mellanrum. Anledningen till detta är slitage och att rören föråldras. Det är dock ett stort projekt som kostar en hel del pengar. Så vem ska egentligen betala för det? Läs vidare för att få svaret!
Om ägarens ansvar vid ett stambyte i Stockholm
I Sverige är det i regel fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ska stå för kostnaderna för åtgärden. Så är fallet eftersom stammarna betraktas som en del av fastigheten, och underhållet av dessa faller därmed på fastighetsägarens ansvar. Men om fastigheten ifråga ägs av en bostadsrättsförening är det alltså föreningen som ska stå för kostnaden. I sin tur kan de då täcka kostnaden genom att fördela den på de olika medlemmarna i föreningen.
Vad gäller för hyresrätter?
Vad gäller då när det kommer till ett stambyte i Stockholm i en hyresrätt? För hyresrätter är situationen lite annorlunda. Hyresgästerna äger inte själva fastigheten utan hyr bara en del av den. Därmed är det fastighetsägarens ansvar att se till så att denna underhållsåtgärd utförs. Vanligtvis rör det sig om ett fastighetsbolag som då får stå för kostnaden för bytet av stammarna.
Med detta sagt kan hyresgästerna dock komma att indirekt få stå för kostnaden för bytet av stammarna. Detta genom de höjda hyror som ofta kommer som ett brev på posten när åtgärden har utförts. Fastighetsägaren brukar då peka på den förhöjda standarden i lägenheterna. Men för att så ska vara fallet måste detta förhandlas fram och godkännas av Hyresnämnden.