Drömmer du om ett orangeri och funderar på om det behövs bygglov? Det är en vanlig fundering och svaret är inte helt enkelt. I vissa fall behövs nämligen bygglov och i andra inte och det avgörs främst av storlek och placering. Enkelt förklarat är det fritt fram att bygga upp till en viss storlek, medan det är lite mer besvärligt för större byggen. Det kan även finnas en poäng med att bygga orangeri mot vägg.
Attefalls- och friggebodsregler för orangerier
Ett orangeri är en typ av växthus och när det kommer till bygglov så gäller samma regler som för andra byggnader på tomten. Det enklaste är att anpassa sig till friggebodsreglerna – det kräver varken bygglov eller bygganmälan.
- Regler för friggebod – En friggebod, eller då ett orangeri, som byggs efter dessa regler får vara max 15 kvadratmeter stort, max 3 meter högt och måste placeras minst 4,5 meter från den egna tomtgränsen. Det kan dock finnas möjlighet att placera byggnaden närmare tomtgräns men då krävs medgivande från eventuella grannar.
- Regler för attefallshus – Ett orangeri kan också byggas enligt attefallsreglerna – då kan det byggas både större och högre om så önskas. Enligt dessa regler får byggnaden vara upp till 30 kvadratmeter stor och ha max 4,5 meter upp till nock. Samma sak gäller med placeringen – minst 4,5 meter från tomtgränsen om inte grannarna godkänner närmare placering.
Viktigt att veta här är att dom det redan finns byggnader som uppförts med friggebod- eller attefallsregler på tomten så blir det lite mer besvärligt. Om du till exempel ska ha två friggebodar så får dom vara max 15 kvadratmeter tillsammans. Gäller det attefallshus får dom vara max 30 kvadratmeter tillsammans. För attefallshus krävs även en bygganmälan till kommunen.
Har du inga komplementbyggnader på din gård är det med andra ord ganska enkelt att uppföra ett orangeri utan bygglov – förutsatt att 30 kvadratmeter är tillräckligt. Om inte ser det lite annorlunda ut.
Ett stort orangeri kräver bygglov
Drömmer du om ett stort orangeri, med plats för både odling och umgänge, kanske inte 30 kvadratmeter är tillräckligt och då behöver du ansöka om bygglov. Ansökan görs då hos byggnadsnämnden och det krävs en hel del uppgifter för att den ska kunna behandlas.
Ansökan ska alltid vara skriftlig och innehålla ritningar och andra viktiga handlingar för projektet. Handläggningstiden varierar men ju mer utförliga uppgifter som kommer in, desto snabbare kan det gå. Exakt vad som krävs finns att hitta på Boverkets hemsida men det går även att ta kontakt med byggnadsnämnden för att få information.
Ansöknings- och handläggningsprocessen kan dock vara väntan värt för den som längtar efter att skapa sina drömmars oas i trädgården.
Rådgivning angående bygglov för orangeri
Om du känner dig osäker kring vad som gäller för bygglov för ett orangeri är ett bra tips att även här ta kontakt med byggnadsnämnden hos kommunen. Genom att berätta vad du tänkt, eller ännu hellre visa upp en korrekt ritning och andra eventuella handlingar, går det att få rådgivning och tips om vad som faktiskt gäller. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan och det kan dessutom finnas särskilda regler för vissa områden.
Besök denna artikel om att bygga utan plintar för bygginformation även relevant för orangeri.