Bygglov är ofta ett krav men visste du att du som har ett en- eller tvåbostadshus kan bygga vissa saker utan att det behövs? Saker som går att bygga utan bygglov är bland annat tillbyggnader, friggebodar, attefallshus och uteplatser.
Tillbyggnad
En sak som du som har ett en- eller två bostadshus kan bygga utan bygglov är en tillbyggnad. Den får vara max 15 kvm stor och får inte vara högre än det befintliga husets taknockshöjd. Utöver det är det relativt fritt med utformningen och tillbyggnaden kan till exempel användas som:
- Hall
- Sovrum
- Badrum
Friggebod och Attefallshus
Friggebodar och attefallshus går också att bygga utan bygglov. Friggeboden får vara upp till 15 kvadratmeter och attefallshuset upp till 30 kvm. Båda byggnadstyperna kan användas till exempelvis gästhus, hemmakontor, bastu eller något annat som det finns behov av. Bra att känna till är dock att det finns vissa regler för båda byggnadstyperna även om dom är tillåtna att uppföra utan lov.
Uteplats
En tredje sak är uteplatser och altaner. Det är även tillåtet att bygga ett skärmtak över uteplatsen utan att det kommer behövas något bygglov. Som med det mesta finns det dock regler när det kommer till storlek och annat, vilket såklart behöver kollas upp innan bygget påbörjas.
Fasadändringar
Har fasaden gjort sitt? I så fall är det tillåtet att både måla om och byta fasadbeklädnad utan att det behövs något bygglov. Viktigt att tänka på är att inte göra för stora förändringar så att det ändrar byggnadens karaktär, för då ser reglerna annorlunda ut.
Bygga utan bygglov? Tänk på det här
Även om det finns en rad olika saker som går att bygga utan bygglov så finns i princip alltid regler att förhålla sig till ändå. Ofta har det med storlek och placering att göra och det är förstås alltid viktigt att ta reda på vad som gäller – innan bygget påbörjas.
Det är dessutom vanligt att det krävs en bygganmälan till kommunen och det är då inte tillåtet att börja fören ett startbesked har mottagits. För den som känner sig osäker på vad som gäller finns mycket information att hitta på Boverkets hemsida. Ett annat alternativ är att kontakta byggnadsnämnden i den aktuella kommunen för att få rådgivning.